Marron  glacés – дори само името на този чуден десерт предизвиква

...
Marron  glacés – дори само името на този чуден десерт предизвиква
Коментари Харесай

Погалете небцето си с бързи Marron glacés

Marron  glacés – даже единствено името на този чудноват десерт провокира сладки и вкусни асоциации, нали? Разточително „ удавените ” в захарен сироп, изсушени и глазирани кестени са с дълга история, която стартира от внасянето на захарта в Европа разследване на кръстоносните походи. Този метод на подготвяне на елегантния десерт се появява в регионите в северна Италия и южна Франция, където се отглеждат кестени. Най-ранните известни записи за рецепта за marron glacés са от XVI век.

Хората в Европа ядат кестени от доста дълго време. През Средновековието кестените са били смилани на брашно, като са били скъп източник на протеин за хората, които не са можели да си разрешат месо или да отглеждат животни. Богатият характерен усет на кестените ги прави доста обичани и известни. 

Предполага се, че рецептата за marron glacé се е появила около Лион. За да се направи това ядене, кестените се обелват и бланшират, с цел да се отстранят влакнестите им мембрани, преди да се наквасен в захарен сироп.
               

Сиропът и кестените се загряват от време на време, с цел да се насърчи усвояването на сиропа и когато целият сироп се изпари или усвои, кестените се изсушават. Крайният артикул е кестен с външно  глазирано захарно покритие и мека сладка сърцевина.

За да обелите кестените би трябвало да ги сцепите с изострен нож откъм изпъкналата им страна и да ги запечете за 5 - 6 минути в мощна фурна. След това, до момента в който още са горещи ги белите, сварявате и едвам тогава може да отстраните кафявата им мъхеста  вътрешна обвивка.

 
               

За да получите традиционни  marron glaces би трябвало отделите няколко дни на процеса, което е една от аргументите това да е безценен деликатес. Има и  вариант и да приложите кулинарна „ машинация ” и да скъсите времето за подготвяне на кестените доста.  

Необходимите артикули:

500 г кестени /обелени и почистени/
7 с.л. захар 
50 мл ром 
50 мл вода 
шушулка ванилия

 

В плитък съд поставете на междинен огън захарта, рома, водата и шушулката ванилия. Когато всичко заври прибавете кестените. Оставете на спокоен огън до момента в който течността се изпари.  

 
               

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР